Lente in het Huis
Huis Van Gijn beweegt mee met de seizoenen, net als rond 1900. Ontdek in de seizoenspresentatie wat de lente betekende voor de bewoners op stand en hun personeel.

Lente in het huis
Lente rond 1900
Het is lente in Huis Van Gijn. Honderd jaar geleden betekende dat allereerst tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. De kolenkachels verdwenen naar zolder, muren werden gewit. Met open ramen werd alles goed opgeschud en geklopt; gordijnen, tapijten en spreien kregen ervan langs.
Langzaamaan zijn er in de keuken weer verse groenten te vinden, zoals wortelen, erwten en asperges. Op de eettafel is een uitgebreid ontbijt gedekt, rond de Pasen zelfs extra feestelijk met eitjes!
In de prentenkamer op de 2e etage is een presentatie te vinden in de grote ladenkast. Van het groeien en bloeien rond Pasen en de moestuin tot de Dordtse kermis die traditioneel eind mei / begin juni werd gehouden. In het voorjaar kon ook weer buiten gespeeld worden door de stadse kinderen. Hoe zij dat deden rond 1900 ontdek je hier.
Voorjaarsactiviteiten
Ook dit seizoen is er in het museum van alles te doen voor jong en oud. Laat je inspireren of kom gezellig meedoen:
- 4 maart Seizoensrondleiding door een museummedewerker
- 13 maart Koffiepraatjes speciale rondleiding voor Dordtpashouders
- 10 april en 8 mei Drie eeuwen huistour
- 15 t/m 21 april Paasspeurroute door het huis voor kinderen
- 22 april t/m 4 mei Oranjeroute
- 30 april Meivakantie-activiteit
10 Schoonmaaktips
- Droog kristal en glas zoo spoedig mogelijk af, want uitdruipen maakt het dof.
- Gebruik voor het drogen van groote voorwerpen, grove doeken van een hol of ruw weefsel, omdat die langer gebruikt kunnen worden.
- Voorkom zilverpoetsen, door het goed af te wassen, zo heet mogelijk af te drogen en goed na te wrijven.
- Is er een vischlucht aan het zilver, houdt het dan na de gewone reiniging boven een rookenden turf of zet het in deen bak met water en doof daarin een kooltje.
- Grasvlekken uit verschillende stoffen: wrijf ze indien ze nog versch zijn, met een watje gedoot in alcohol weg. Oude vlekken zijn zeer moeilijk te verwijderen.
- Eikenhoutenvloeren mogen nooit met soda of zeepsop behandeld worden, ze veranderen dan van kleur.
- Klop en schuier wollen kleedingstukken uit, telkens na gebruik en lucht ze goed.
- Inktvlekken uit leer, bet deze met lauwe melk, zoolang tot ze verdwijnen.
- Wanneer trappen, portalen, gangen goed schoon gehouden worden, bevordert dit zeer het schoon en stofvrij blijven der overige vertrekken.
- Maak bij vriezend weer de ramen met een doekje met spiritus schoon, want water zou wellicht bevriezen, en het glas zou dan ondoorzichtig worden. Zijn de ramen met ijs bedekt, wasch ze dan af met een in pekel gedoopte spons.
uit: M.E. Leliman-Bosch en C.J.W. van der Ploeg-Deggeller, Onderhoud van Huis en Huisraad (1920)