Huwelijksservies voor Dordrecht
In 2017 werd aan de collectie van Huis Van Gijn een bijzondere aanwinst toegevoegd. De Bedrijfsvrienden kochten voor het museum een 318-delig servies. En niet zo maar één! Het is een servies met een prachtig Dordts verhaal.
Huwelijksservies
‘Monsieur Aart van der Kaa et Madame Geertrude Willemszen Son Epouse 1794’ staat er op enkele borden. Het servies wordt besteld ter gelegenheid van het huwelijk van dit Dordtse paar dat aan de Wolwevershaven woont. Aart is een bedrijvig man en komt uit een familie van kooplieden en reders, die in zout, stokvis, traan en olie handelen. Het echtpaar krijgt zeven kinderen.

Portret Aart van der Kaa
Collectie Huis Van Gijn

Portret Geertruida Willemszen
Collectie Huis Van Gijn
Vieux de Luxembourg
Het servies in Lodewijk XV-stijl is gemaakt door de firma Boch in Septfontaines in Luxemburg, tegenwoordig bekend als Villeroy & Boch. Het decor van blauwe lijnen, bloemen en takjes wordt nog steeds gemaakt: Vieux de Luxembourg.
Tikkeltje ouderwets
Het design is in 1794 een tikkeltje ouderwets. Dan komt de Lodewijk XVI-stijl in de mode, een stijl die zich kenmerkt door klassieke ornamenten als zuiltjes, palmbladeren, medaillons en rozetten. Het valt niet direct op, maar wie goed kijkt, ziet dat de nieuwe stijl zich hier al een beetje aandient, bij de zoutvaatjes en kandelaars.
Serie en in opdracht
Het servies is in serie geproduceerd, met uitzonderling van de borden met tekst. Hoe groot het servies oorspronkelijk moet zijn geweest wordt duidelijk als je weet dat er in de loop der jaren enige stapels borden zijn gesneuveld. Nog altijd zijn er 318 delen over!
Vererving
Het servies komt via vererving uiteindelijk terecht bij de familie De Roo van Westmaas. Via de vrouwelijke lijn van die familie komt het in de familie terecht die het nu aan de Bedrijfsvrienden heeft verkocht.
Aan tafel in 1794
Dineren gaat in 1794 anders dan tegenwoordig. Alle gangen worden in een keer op tafel gezet. Gasten moeten zelf opscheppen. Deze diners ‘à la Française’ hebben voor- en nadelen. Koks kunnen hun kookkunsten etaleren – de schitterend opgemaakte gerechten verschijnen als kunstwerken op tafel – maar het eten wordt snel koud. Mes, vork en lepel liggen rechts naast het bord. Je eet met de vork in je rechterhand. En moet er gesneden worden? Dan neem je de vork in je linkerhand en het mes in de rechter, net zoals nu. Op tafel staan vooraf geen glazen. Deze worden vanaf het buffet ingeschonken en uitgeserveerd door bedienden.

Janet en Wyke met huwelijksservies
Collectie Huis Van Gijn
2017