De tuin is een reconstructie van Simon van Gijns negentiende-eeuwse slingertuin en is in 2001 aan de hand van historische bronnen in oude glorie hersteld. Karakteristiek zijn de slingerende paden, iets verhoogde perken met rozen en de romantische schilderachtige sfeer. Het is een stadse variant van de Engelse landschapstuin.
Mozaïekperk
In de perken staan rozen en eenjarige planten die in patronen zijn geplant. Ze vormen een fraai mozaïek van kleuren, bladeren en vormen. Dergelijke mozaïekperken zijn populair in Van Gijns tijd. Dikwijls staat er in het centrum een palm of een andere hogere plant, of een vaas of tuinbeeld.
Nuttig
De zijtuin is een 'nutstuin' oftewel een moestuin met fruitbomen. Er staat leifruit tegen de muur en er zijn bessen en aardbeien. Van de oude tuinbegroeiing zijn alleen de bomen over: een plataan en een esdoorn die waarschijnlijk omstreeks 1840 zijn geplant, lang voordat de Van Gijns in het huis kwamen wonen. De moerbeiboom stamt uit de tijd van Van Gijn. Er is ook een plukborder, voor bloemen binnenshuis.
Serre
Als het huis in 1886 wordt verbouwd, verrijst aan de achterzijde van de tuinkamer een serre. In de zomer kunnen de glazen buitendeuren worden verwijderd. De serre van de Van Gijns wordt dan een veranda.
Tuinhuis
Rond 1900 laat Van Gijn een tuinhuis bouwen in de zonnigste hoek van de tuin, waarschijnlijk ontworpen door Constantijn Muysken en geïnspireerd op de chaletbouw uit de Alpenlanden. Van Gijn noemt het ‘zijn hut in den tuin’, waar hij kan genieten van de rozenstruiken waar hij zo dol op is. Het huisje is in 2005 gereconstrueerd dankzij een bijdrage van de Stichting Vrienden van de Dordtse Musea.
Personeel
Achter de spoelkeuken zien we een reconstructie van de buitenplee. Het is de plek waar in Van Gijns tijd het personeel naar de wc gaat. Ter hoogte van het huidige terras stond een klein stenen gebouwtje; een bergplaats voor wasrekken en een kolenhok. Onder het terras ligt een regenkelder voor hemelwater. Dit water kwam via een pomp terecht in de spoelkeuken. Het was vele malen schoner dan het water uit de haven.