Schilderijen
In 1925, als het huis een museum wordt, worden twee collecties schilderijen samengevoegd; de verzameling van Simon van Gijn en die van de Vereniging Oud-Dordrecht. Samen vormen ze de huidige schilderijencollectie.
Het zijn panelen en doeken met Dordtse voorstellingen van havens, molens, stadspoorten en portretten van Dordtenaren of Dordtse families en voorstellingen van belangrijke Nederlandse historische gebeurtenissen en personen. De collectie wordt nog altijd aangevuld.
Illuminatie op de Voorstraat te Dordrecht
Gezicht op de Voorstraat ter hoogte van de Nieuwbrug tijdens de viering van het 25-jarige regeringsjubileum van Koning Willem III in 1874. Te zien in Het Hof van Nederland.
Interieur met de familie De Bruijn de Neve
Een welvarend koopmansgezin in de intimiteit van hun huiselijke omgeving; de in Amsterdam geboren Willem Jacob de Bruijn de Neve en zijn Dordtse echtgenote Agatha Agneta Ouboter, samen met hun drie dochters. Wisselend te zien in het Dordrechts Museum of opgeslagen in het depot. .
Portret van Rochus Rees op 3-jarige leeftijd
Is het jongetje of een meisje? Dat kun je niet zomaar zien. In de zeventiende eeuw dragen kleine jongetjes namelijk ook jurken. Dat het een jongen is, kun je zien aan de mannelijke hoed. Het familiewapen linksboven vertelt ons dat het moet gaan om Rochus van Rees, die in 1619 wordt geboren, zo weten we uit archiefstukken.
Van Gijns collectie
De schilderijen die Simon van Gijn in 1922 nalaat, zijn enkele familieportretten, een aantal schilderijen die hij zijn ‘Oud-Hollandse kunst’ noemde en een aantal schilderijen met historische onderwerpen, zoals portretten van Michiel de Ruyter en Maarten Harpertszoon Tromp. Verder hangen in het huis schilderijen van Dordtse schilders en schilderijen met specifiek Dordtse onderwerpen. Een belangrijk gedeelte daarvan komt uit het bezit van Simons ouders en grootvader Leendert Hooghwinkel.