Keramiek
De collectie keramiek van Huis van Gijn is zeer divers; van pronkporselein tot aardewerken gebruiksvoorwerpen afkomstig uit vele landen en eeuwen. Een groot deel van de verzameling is afkomstig uit het legaat van Simon van Gijn. De collectie groeit elk jaar aan, door nieuwe aankopen, legaten of schenkingen.
Van Gijns collectie
Van Gijn verzamelt gedurende zijn leven verschillende soorten keramiek met historische afbeeldingen en figuren. Een theeserviesje ter herinnering aan de Slag bij de Doggersbank (1781) bijvoorbeeld, of twee series borden met afbeeldingen van stadhouder Willem V en zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen. Daarnaast zijn er meerdere tegeltableaus met afbeeldingen van stadhouders of staatsgezinde voorstellingen. Ook Chinees en Japans porselein ontbreken niet. Simon en Cornelia kopen dat ter aankleding van hun huis, conform de mode van die tijd waarin de zeventiende eeuw herleeft.
Aanwinsten
Na Van Gijns dood (1922) breidt de verzameling keramiek gestaag uit. De verzameling van de Vereniging Oud-Dordrecht krijgt een plek in het museum en er zijn verschillende schenkingen en legaten. Ook worden stukken aangekocht, met als resultaat een gevarieerde collectie Delfts aardewerk en Chinees en Japans porselein, alsmede een grote verzameling keramiek van de DKP, de Dordtsche Kunstpotterij (1903-1908). Na 2000 komt daar nog een aantal grote schenkingen bij, zoals twee huwelijksserviezen met een Dordtse herkomst: het huwelijksservies van het echtpaar Van der Kaa - Willemszen uit 1794 en dat van het echtpaar Van Tets-Hartingh uit 1767.
Tulpenvaas
Dit type vaas wordt gewoonlijk een tulpen- of hyacintenvaas genoemd, maar ook andere bloemen misstaan niet. De decoratie doet Oosters aan. Die is dan ook geïnspireerd op Chinese voorbeelden. De vaas is echter gemaakt op oer-Hollandse bodem, hoogstwaarschijnlijk bij plateelbakkerij ‘De Metaale Pot’ in Delft.